Ликуд (хебрејски: הַלִּיכּוּד, преведено како: Консолидацијата), официјално Ликуд - Национално либерално движење — централно-десничарска и десничарска политичка партија во Израел.[1][2] Таа по идеологија е конзервативна и се придржува кон националниот и економски либерализам, а исто така е секуларна партија.[3] Основана е во 1973 година од Менахем Бегин и Ариел Шарон во коалиција со неколку други десничарски партии. Убедливата победа на законодавните избори во 1977 година ја запишала Ликуд во политичката историја на Израел, така што за првпат левицата ја изгубила власта.[4]

Лого на партијата

Претседатели

уреди
Список
Претседател Мандат Премиерски мандат
1   Менахем Бегин 1973 1983 1977–1983
2   Ицхак Шамир 1983 1993 1983–1984
1986–1992
3   Венјамин Нетанјаху 1993 1999 1996–1999
4   Ариел Шарон 1999 2005 2001–2006
(3)   Венјамин Нетанјаху 2005 сè
уште
2009–во служба

Наводи

уреди
  1. „Ликуд“. www.ynetnews.com. 1 февруари 2008. Посетено на 9 јануари 2019.
  2. Baskin, Judith (2011). The Cambridge Dictionary of Judaism and Jewish Culture. Cambridge University Press. стр. 304. ISBN 9780521825979. To overcome Labor Party dominance, the bulk of center-right parties formed Likud.... In the early twenty-first century, Likud remains a major factor in the center-right political bloc. (За да ја надминат доминацијата на работничката партија, најголемиот дел од централно-десничарските партии го формираа Ликуд.... На почетокот од дваесет и првиот век, Ликуд останува главен фактор во централно-десничарскиот политички блок.)
  3. Rabinovich, Itamar; Reinharz, Jehuda (2008). Israel in the Middle East: Documents and Readings on Society, Politics, and Foreign Relations, Pre-1948 to the Present. Brandeis University Press. стр. 462.
  4. Bsisu, Naji (2012). „Lights:The Messa Journal“ (PDF). Israeli Domestic Politics and the War in Lebanon. University of Chicago. Посетено на 9 јануари 2019.

Надворешни врски

уреди