Кнесет (хебрејски:כנסת‎) се нарекува парламентот на Израел, кој се наоѓа во Ерусалим. Парламентот се состои од 120 членови кои се избираат на четири години. Но, искуството покажува дека парламентарците многу ретко остануваат по цел мандат на своите места, бидејќи се одржуваат многу ретки предвремени избори.

Кнесет
כנסת
الكنيست
Coat of arms or logo
Вид
ВидUnicameral
Водство
ПретседателДалија Итзик, Кадма
од 4 мај, 2006
Мајали Вахаби, Кадима
од 4 мај, 2006
Членови120
Зборно место
Knesset Building (South Side).JPG
Кнесет, Ерусалим, Израел
Мрежно место
www.knesset.gov.il

За првпат, парламентот бил закажан во 1949 година, а денеска е веќе шеснаесеттиот состав на израелскиот парламент.