Прединдоевропски јазици

(Пренасочено од Прединдоевропски јазик)

Поимот прединдоевропски јазици се однесува на неколку некласифицирани јазици или група на јазици, постоеле во праисториска Европа и Јужна Азија пред да бидат поместени од народите кои зборуваат индоевропски јазици.

Локација на документираните преиндоевропски јазици

За некои од нив се суди само по лингвистички влијанија во индоевропски јазици, додека други (како етрурски, иберски, лемноски, лигурски, минојски, тартесиски) се резервирани и натписи, главно од бронзеното доба.

Баскискиот се смета за единствениот преживеан прединдоевропски јазик.

Поврзано уреди