„Прасе“ (англиски: Pig) - ирански филм од 2018 година, во режија на Мани Хагиги, кој е автор и на сценариото. Главните улоги ги толкуваат: Хасан Маџуни, Лејла Хатами и Лејли Рашиди. Филмот бил номиниран за „Златната мечка“ на Берлинскиот филмски фестивал.[1]

Синопсис Уреди

Непознат сериски убиец започнува да ги убива иранските режисери. Хасан Касмаи, режисер кој се наоѓа на „црниот список“ на власта, го интересира само едно нешто: Зошто тој не е на мета на убиецот?

Наводи Уреди