Поткаст

вид дигитален медиум

Поткаст[1] (англиски: podcast, погрешно: подкаст[2]) — дигитална датотека што содржи аудио- или аудио-видеоснимка што се распределува преку семрежјето и е наменета да се гледа или слуша на сметач, дигитален преносен плеер (како што е iPod) или телевизија, како што е пример, Apple TV.[3]

На ајфон се слуша поткаст

Серијата за поткасти обично содржи еден или повеќе повторувани домаќини вклучени во расправа за одредена тема или тековен настан. Расправата и содржината во рамките на поткастот може да варираат од внимателно напишано до целосно импровизирано. Поткастите сврзуваат промислена и уметничка продукција на звук со тематски проблеми што се движат од научни истражувања до новинарство во животот. Многу серии на поткасти обезбедуваат поврзана веб-страница со врски и белешки за шоу, животописи на гости, транскрипти, дополнителни ресурси, коментари, па дури и форум во заедницата посветен на дискутирање на содржината на емисијата.

Наводи Уреди

  1. „Поткаст“. Речник на медиумската писменост. Посетено на 2023-06-11.
  2. Заради едначење по звучност, „д“ ќе премине во „т“ — поткаст.
  3. „What Is A Podcast And How Do They Work? — Podcast Insights®“ (англиски). Посетено на 2021-04-22.

Надворешни врски Уреди