Координати: 31°46′35.5″N 35°13′39.7″E / 31.776528° N; 35.227694° E / 31.776528; 35.227694

Портата Јафа е една од осумте порти која се наоѓа во Стариот град во Ерусалим. Влезот на Јафа се наоѓа помеѓу христијанската и ерменската населба. Христијанската населба е на север односно од нејзината лева страна а ерменската на југ односно кон нејзината десна страна. Оваа порта е поврзана со познатата Јафа улица (Jaffa Road) која води кон брегот на Акра и јужно од Сионската планина (каде се наоѓа сионската горница). Во влезот од оваа порта се доаѓа до кулата на Давид .

Портата Јафа

На плоштад на Јафа Порта заменува висок римски столб во внатрешноста на Дамаск Порта, која беше искористена како почетна точка за мерења и во другите градови во Палестина. Тоа подоцна стана почетна точка се користи за мерење на растојанија во други земји. На Кула на Дејвид е структурата на тврдината, и се користи денес како Историја на Ерусалим Музејот.

Патот натам Јафа порта на Западниот ѕид викна еднаш на Капитал улицата.

Давидовата кула / ЦитаделатаУреди

Кулата на Дејвид е древна тврдина се наоѓа во близина на влезот портата Јафа на Стариот град на Ерусалим.

Километар Нула на ИзраелУреди

По повторното освојување на Ерусалим во CE 132 императорот Адријан имал градот повторно изграден како римски град наречен Aelia Капитолина и висок столб на плоштад во внатрешноста на Дамаск Порта беше појдовна точка за мерење и во другите градови, како што е наведено во мозаикот Madaba сајтот . Се појавува на овој столб се паднати или биле уништени за време на византискиот период.

Во 20 век плоштад надвор од портата Јафа служи за истата намена. За време на британскиот мандат за Палестина маркер надвор од вратата служеше како нулта точка за растојанија до и од Ерусалим. Не постои такво маркер денес.

Веселеил КомораУреди

Веселеил Павилјон во близина на портата Јафа беше калај-plated дрвени структура со остри покривот и кула, изградена во 1912 година, во продавница и изложбен салон во Веселеил Академијата за уметност и дизајн. Тоа беше специјално дизајниран за туристите и минувачите на пат кон и излегување од Стариот Град

Саат кулатаУреди

Во 1907 година часовник е изградена на покривот на портата Јафа и во 1908 година на Саат кулата била изградена во текот на портата за да им служи на развојот на бизнис-област во горниот дел на Долината Хиномска. Тоа требаше да биде еден од околу сто такви Саат кулите изграден во текот на Отоманското Царство во 1900 година, по повод одбележувањето на 25-година од владеењето на султанот Абдул Хамид II. Кулата чини 20.000 франци; како што беше на сиромаштијата на градот дека парите не беше покренато - а со тоа и на Саат кулата не е завршен - до 1908. Потоа тоа траело само една деценија и се срушени од страна на Британците во 1922 година - за естетски причини.

Турско-османлиски SebilУреди

Отоманската sebil на влезот. На влезот во Јафа Порта, во близина на Веселеил павилјон, беше sebil изградена од султанот.

ГалеријаУреди

ПанорамаУреди

 

ПоврзаноУреди

Стар град (Ерусалим)

Надворешни врскиУреди