Порангахау

место во Нов Зеланд

Порангахау (маорски: Porangahau) — село близу тихоокеанското крајбрежје на југоисточниот дел од Северниот Остров на Нов Зеланд. Ова е најјужниот дел од Хоковиот Залив, 45 километри јужно од Ваипукурау, и недалеку од устието на реката Порангахау. Во Порангахау има и марае.

Селото се наоѓа близу прочуениот незначаен рид со значајно име: Тетауматафакатангихангакоауаотаматеаурехаеатурипукапихимаунгахоронукупокаифенуаакитанараху, што претставува втор најдолг географски поим на светот.


40°18′07″S 176°36′45″E / 40.3019° ЈГШ; 176.6126° ИГД / -40.3019; 176.6126