Плоштад на хероите

Плоштадот на хероите (унгарски: Hősök tere) претставува еден од главните плоштади во Будимпешта, Унгарија. Се наоѓа во XIV-от округ. Лежи на крајот на булеварот Андраси (кој е дел од светското наследство на УНЕСКО), веднаш до градскиот парк.

Поглед кон плоштадот од правец на булеварот Андраси.
Плоштадот на хероите навечер.

Околу градскиот парк се наоѓаат две важни градби, Музејот на убавите уметности од левата страна и Палатата на уметностите од десната. Другит крај на плоштадот продолжува булеварот Андраси чиј почеток го означуваат две градби кој го затвораат плоштадот - едната е станбена зграда, а другата е српската амбасада.

Споменикот милениум е централен дел на плоштадот и обележје на Будимпешта, со статуи на водачите на седум племиња кои ја основале Унгарија, а тука исто така има и статуи на важни личности од унгарската историја. Изградбата на меморијалот започнала во 1896 година, но завршена е во 1929 кога и го добил своето име.

Плоштадот претставува и станица на Будимпештанското метро на линија М1.

Милениумски споменикУреди

Ова е лист на важните личности од унгарската историја чии статуи се наредени во полукружна аркада околу споменикот:

ГалеријатаУреди