Плажа е земјиштето непосредно по должината на некоја водена површина, како: река, езеро или море. Плажата се состои од песок, ситни камења, карпи, корални гребени и други природни елементи, но може да имаат и човечка инфраструктура (лежалки, чадори за сонце, барови, тушеви, шанкови, места за пресоблекување, итн.).

Златната плажа во Австралија

Плажата како тема во уметноста и во популарната култура

уреди
 • „Плажа“ - кус расказ на македонскиот писател Митко Маџунков од 1984 година.[1]
 • „Заробениците на плажата“ (српски: Заточеници плаже) — кус расказ на Митко Маџунков од 1984 година.[2]
 • „На плажата во Остија“ — расказ на италијанскиот писател Џани Родари.[3]
 • Момчиња од плажата“ (англиски: The Beach Boys) — американска рок-група, основана во 1961 година.[4]
 • „Пластична плажа“ (англиски: Plastic Beach) — песна на британската музичка група Горилаз (Gorillaz) од 2010 година.[5]
 • „Место за забава на плажата“ (англиски: Funland At The Beach) — песна на американската панк-рок група Дед Кенедис (Dead Kennedys) од 1980 година.[6]
 • „На плажа“ (англиски: On the Beach) — песна од истоимениот албум на американскиот рок-музичар Нил Јанг (Neil Young) од 1974 година.[7]
 • „Одење на плажа“ (англиски: Going To The Beach) — песна на американската рок-група Килдоузер (Killdozer) од 1985 година.[8]
 • „Плажа на паниката“ (англиски: Panic Beach) — песна на американската рок-музичарка Марија Меки (Maria McKee) од 1989 година.[9]
 • „Плажа“ (англиски: The Beach) — песна на британската поп-рок група Њу Ордер (New Order) од 1983 година.[10]
 • „Плажата Рокавеј“ (англиски: Rockaway Beach) — песна на американската панк-рок група Рамоунс (Ramones) од 1977 година.[11]
 • „На плажа“ (англиски: On the Beach) — песна на британскиот поп-рок-музичар Крис Риа (Chris Rea) од 1986 година.[12]
 • „Плажата Редондо“ (англиски: Redondo Beach) — песна на американската рок-музичарка Пати Смит (Patti Smith) од 1975 година.[13]
 • „Низ плажата“ (англиски: Up The Beach) —песна на американската рок-група Џејнс адикшн (Jane's Addiction) од 1988 година.[14]

Наводи

уреди
 1. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 35.
 2. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 127-128.
 3. Џани Родари, Приказни по телефон. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.
 4. шhttps://www.discogs.com/artist/70829-The-Beach-Boys Discogs, The Beach Boys (пристапено на 7.2.2022)]
 5. Discogs, Gorillaz ‎– Plastic Beach (пристапено на 17.10.2018)
 6. Discogs, Dead Kennedys – Fresh Fruit For Rotting Vegetables (пристапено на 9.9.2022)
 7. Discogs, Neil Young ‎– On The Beach (пристапено на 17.10.2018)
 8. Killdozer – Snakeboy (пристапено на 26.4.2024)
 9. Discogs, Maria McKee – Maria McKee (пристапено на 3.3.2023)
 10. Genius, The Beach (пристапено на 30.4.2023)
 11. Discogs, Ramones ‎– Rocket To Russia (пристапено на 13.9.2019)
 12. Discogs, Chris Rea ‎– On The Beach (пристапено на 17.10.2018)
 13. DISCOGS, Patti Smith ‎– Horses (пристапено на 13.4.2021)
 14. Discogs, Jane's Addiction – Nothing's Shocking (пристапено на 17.12.2020)