Питер де Карпентие

Питер де Карпентие ( холандски: Pieter de Carpentier; 1586 / 1588 - 1659 ) - петти генерален гувернер на Холандска Источна Индија .

Питер де Карпентие
Портрет на Питер де Карпентие од
непознат уметник. Државен музеј, Амстердам.
5-ти Генерален гувернер на Холандска Источна Индија
На должноста
1 февруари 1623 – 30 септември 1627
Претходник Јан Питерзон Коен
Наследник Јан Питерзон Коен
Лични податоци
Роден(а) 19 февруари 1586(1586-02-19)
Антверпен, Шпанска Холандија
Починал(а) 5 септември 1659(1659-09-05) (возр. 73)
Амстердам, Холандска Република
Националност Холандија

Питер де Карпентие е роден во 1586 година (според други извори - во 1588 година) во Антверпен, набргу откако Републиката на Обединети Провинции на Холандија стекнала независност од Шпанија. Неговиот вујко, Луј Делбек (холандски: Louis Delbeecque) бил еден од основачите на холандската источноиндиска компанија. Од 1603 студирал филозофија на Лајденскиот Универзитет.

Во 1616 година со бродот Де Хетраухејт (холандски: De Getrouwheid - Верба) отпатувал за Холандска Источна Индија. Во таа колонија, тој тој се наоѓал на голем број важни позиции, меѓу кои и генерален директор за трговија, член на Советот на Индија и член на Советот за одбрана. Од 1 февруари 1623 до 30 септември 1627 година бил генерален гувернер на колонијата. За време на неговото владеење, започнала активната изградба во Батавија, која станала административен центар на Холандска Источна Индија; била изградена управната зграда и неколку цркви, било основано училиште и изградиле сиропиталиште. Исто така, под Карпентие, биле воспоставени трговски односи меѓу колонијата и Цејлон, бил склучен договор со малабарскиот султан.

На 12 ноември 1627 година, Питер де Карпентие со пет трговски брода заминал од Источна Индија на пат за Холандија каде што пристигнал на 3 јуни 1628 година. Во октомври 1629 година бил примен во советот на Холандската источноиндиска компанија.

Петар де Карпентие починал на 5 септември 1659 година во Амстердам и бил погребан во Вестеркерк.

Личен живот уреди

На 2 март 1630 година, Питер де Карпентие се оженил со Марија Равевелт ( холандски: Maria Ravevelt) од Миделбург. Во септември 1641 година, неговата сопруга починала и била погребана во Амстердам. Имале седум деца.

Сеќавање уреди

Холандските морепловци Јан Карстенсон и Вилем ван Колстерт, заливот на северниот брег на Австралија кој го откриле во 1623 година го нарекле во чест на генералниот гувернер Карпентие - Карпентариски Залив.

Користена литература уреди