Писареи е фасо е типично јадење со тестенини во италијанската провинција Пјаченца, меѓу најпознатите во кујната на Пјаченца.[1] Станува збор за мали њоки од брашно и презла послужени со сос од грав, маст, кромид и домат. Антички селски рецепт, сиромашен, но и денес многу популарен меѓу луѓето и во рестораните на Пјаченца.[2][3]

Писареи е фасо

Јадењето е подобрено и регулирано од општинската администрација на Пјаченца.[2]

Историја уреди

Сигурна традиција кажува дека рецептот во основата на писареи е фасо бил развиен во средниот век во манастирите на Пјаченца благодарение на монасите, кои служеле рецепти од сиромашни, но хранливи состојки за да ги нахранат аџиите кои оделе во Рим, во транзит на Виа Франсигена. Некогаш наместо грав борлоти се користеле зрна доличос, а рецептот не вклучувал доматно пире, бидејќи гравот и доматите борлоти биле воведени во Европа дури по откривањето на Америка.[2]

Подготовка уреди

Писареите се добиваат од мешавина од брашно, презла и вода, која се витка во роловање за да се формираат долги цилиндри, кои се сечат на парчиња со големина на грав. Парчињата се дробат и малку се виткаат, за да ја добијат карактеристичната форма.

Признанија уреди

На предлог на регионот Емилија-Ромања, писареи се вклучени од Министерството за земјоделство, како еден од традиционалните италијански прехранбени производи типични за провинцијата Пјаченца.

Наводи уреди

  1. „Alla scoperta di Piacenza“. Guide Michelin.
  2. 2,0 2,1 2,2 Amparo Machado; Chiara Prete (2015). 1001 specialità della cucina italiana da provare almeno una volta nella vita (италијански). Newton Compton Editori. стр. 234. ISBN 978-88-541-8648-4.
  3. AA., VV. (10 December 2010). 1000 ricette della cucina italiana Il più grande libro illustrato dedicato alla tavola del nostro paese (италијански). Rizzoli. ISBN 978-88-586-0966-8.

Библиографија уреди