Петар I Александриски

Петар I Александриски бил Патријарх на Александрија во периодот од 300 до 311 година. Тој за христијански светец е прогласен од страна на Коптската, Римокатоличката и Православната црква[1]

Петар I Александриски
Патријарх на Александрија
ЦркваАлександриска црква
Ракоположен300
Службата завршила311
ПретходникТеон
НаследникАхил
Лични податоци
ЗанимањеПатријарх на Александрија

Петар бил ученик и следбеник на Теон Александриски. Некое време бил учител во прочуената филозофска школа на Ориген. На архиепископскиот престол стапил во 299 или 300 година, а починал во 311. Со црквата управувал во претешко време, кога над верните насилствувале однадвор неверниците, а однатре кривоверците. Во негово време во Александрија пострадале шестотини и седумдесет христијани. Често цели семесјтва биле изведувани на губилиште и погубувани. Во тоа време Ариј ги сматувал верните со своето криво учење.

Наводи

уреди
  1.   „St. Peter of Alexandria“ . Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company. 1913.