Петар Атанасов

македонски лингвист


Петар Атанасов (Ума,25 декември 1939) – лингвист романист, универзитетски професор.

Петар Атанасов
Petar Atanasov, portrait.jpg
Роден 25 декември 1939
Ума, Гевгелиско, Кралство Југославија
Занимање јазичар романист, професор

ЖивотописУреди

Основно и средно образование завршил во Гевгелија. Студиите ги завршил во Скопје на Групата за романска филологија на Филозофскиот факултет. Магистрирал во 1975 година во Белград, а докторирал во 1979 година во Скопје на тема „Мегленороманскиот денес. Фонетика и фонологија”. На Катедрата за романски јазици и книжевности ги предавал предметите: Романски јазик, Фонетика и фонологија на францускиот јазик, Историја на францускиот јазик, Споредбена граматика на романските јазици, Историја на италијанскиот јазик, а исто така и Балканска лингвистика за постдипломските студии при Филолошкиот факултет во Скопје. Бил шеф на Катедрата за романски јазици и книжевности во два мандата, претседател на Советот на Филолошкиот факултет, како и член на Универзитетскиот сенат.[1]

Награди и признанијаУреди

Во 1995 година го добил орденот „Академски палми“ од Владата на Франција за „неговиот придонес за француската култура“.[2]

Во 2011 година, Атанасов добил медал за „заслуги за образованието“ од кабинетот на претседателот на Романија.[2][3]

ТрудовиУреди

Објавил 13 речници и монографии.

  • „Meglenoromâna“. Tratat de dialectologie românească. Craiova. 1984. OCLC 17234929.
  • With B. Nastev (1988). Aromanski studii. Prilozi kon balkanistikata. Skopje: Ogledalo. OCLC 27434443.
  • Le mégléno-roumain de nos jours. Une approche linguistique. Balkan-Archiv, Neue Folge - Beiheft, Band 7. Hamburg: Helmut Buske Verlag. 1990. OCLC 27338043.
  • „Meglenoromâna astăzi“. Editura Academiei Române. 2002. OCLC 608489657. Наводот journal бара |journal= (help)
  • „Atlasul lingvistic al dialectului meglenoromân (ALDM)“. Editura Academiei Române. 1–2. 2008–2013. OCLC 876598100.

НаводиУреди

  1. Македонска енциклопедија, том I. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите. 2009. стр. 99. ISBN 978-608-203-023-4.
  2. 2,0 2,1 „Petar Atanasov, Professor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti“. Infoub.unibuc.ro.
  3. „DECRET nr. 202 din 17 ianuarie 2008 privind conferirea Ordinului Meritul pentru Invatamant in grad de Ofiter“. Monitoruljuridic.ro.

Надворешни врскиУреди