Перуџа (италијански Perugia, антички назив Perusia) — град во средна Италија, главен град на регионот Умбрија. Сместен е меѓу реката Тибар и Тразименското Еезеро. Градот е познат по универзитетот кој бил основан во 1320, старите архитектонски споменици, индустрија на свила, алкохолни пијалаци, маслиново масло и др.

Перуџа
Перуџа
Панорама на залез
Стариот дел на Перуџа

Градот е поделен на 13 окрузи кои опфаќаат повеќе квартови.

Универзитетот за Странци во Перуџа бил основан во 1921 и е особено важен бидејќи е пред сѐ ориентиран кон наставата и ширењето на италијанскиот јазик, култура и италијанската цивилизација на странци.

Надворешни врски

уреди