Пелети (или pellets (анг.)) се биогориво направени од компримирана органска материја или биомаса.[1] Пелетите можат да се направат од било која од петте општи категории на биомаса: индустриски отпад и копродукции, отпад од храна, земјоделски остатоци, енергетски култури и девици граѓа .[2] Дрвените пелети се најчестиот тип на гориво за пелети и главно се направени од набиен пилевина[3] и сродните индустриски отпад од ѓраѓанска мелница на дрвена граѓа, производство на дрво, мебел и конструкција[4] Други извори на индустриски отпад вклучуваат празни гроздови, палмово јадро школки, кокос школки и дрвени врвови и гранки отфрлени за време на операции за најавување.[5][6] Таканаречените „црни пелети“ се направени од биомаса, префинети да наликуваат на тврдиот јаглен и се развиени за да се користат во постојните централи електрани на јаглен.[7] Пелетите се категоризирани според нивната содржина и димензиите на греење, влага и пепел. Тие можат да се користат како горива за производство на електрична енергија, комерцијално или станбено греење и готвење.[8] Пелетите се екстремно густи и можат да се произведуваат со ниска содржина на влага (под 10%) што им овозможува да бидат изгорени со многу висока ефикасност на согорување.[9]

Дрвени пелети
Маса од дрвени струготини за производство на дрвени пелети

Наводи

уреди
  1. „Biomass Energy“. Alternate Energy. Посетено на 16 February 2015.
  2. „Sources of biomass“. BIOMASS Energy Centre. Архивирано од изворникот на 2016-06-11. Посетено на 16 February 2015.
  3. „Organic Energy Ltd“. Архивирано од изворникот на 2017-01-03. Посетено на 25 November 2015.
  4. „About the Densified Biomass Fuel Report“. U.S. EIA. October 17, 2018. Посетено на October 23, 2018.
  5. „Use EFB Pellet as Renewable Energy“. Biofuel Resource. Посетено на 16 February 2015.
  6. Wood Pellets from PKS & Coconut Shell. „Wood Pellets from PKS and Coconut Shell“. Посетено на 13 January 2013.
  7. „Pretty weird and awfully clever“. News from Vattenfall. Архивирано од изворникот на 2018-08-31. Посетено на 1 June 2015.
  8. Alakangas, Eija (18 November 2009). „European pellet standards“. Архивирано од изворникот на 2016-10-08. Посетено на 16 February 2015.
  9. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Manomet.

Надворешни врски

уреди