Папучи[1][2], влечки[3][4] или пантофли[5][6] — вид на лесни обувки што се носат дома.[7] [8] Најраните извори за постоење и употреба на влечки датираат околу 1478 година.[9] [10]

Папучи

Низ историјата биле изработувани од разни материјали. Денес, постојат неколку видови папучи, како што се отворени влечки (прстите не се покриени) и затворени влечки (прстите се покриени и имаат заштитник на петицата што спречува лизгање на стапалата).

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „папуча“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „папуча“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „влечка“Дигитален речник на македонскиот јазик
  4. „влечка“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  5. „пантофла“Дигитален речник на македонскиот јазик
  6. „пантофла“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  7. Definition of slipper
  8. „Šta znači Papuča“. staznaci.com.
  9. „History of the Slipper“. Архивирано од изворникот на 2017-09-22. Посетено на 2021-06-28.
  10. „SLIPPER HISTORY“. iinuu.