Оџа

појаснителна страница

Оџамуслимански свештеник.[1] Се користи и за верските учители и предавачите во медресите.[2] Исто така може да биде и назив за ректорот во истата школа. Спаѓа во сталежот на улеми, верски учени, односно во верска духовна интелигенција. Во Османското Царство претставниците на оваа интелигенција имале многу висока улога во општеството[3], а називот се додавал на презимето како наставка, на пример, Али-оџа.

Потекло на поимотУреди

Името доаѓа од турскиот збор hoca[1], што води потекло од персискиот ḫāǧe.

ГалеријаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 „оџа“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. www.hjp.znanje.hr
  3. Institut za javne financije Zdravko Vukšić: Harač. POREZNI VJESNIK 7-8/2016. str. 147 (pristupljeno 10. studenoga 2019.)