Охридска синагога

Синагогата Ахрида (позната и како Охридска синагога) (турски:Ahrida Sinagogu) е еврејски храм кој се наоѓа во Истанбул, Турција.

Охридска синагога
Ahrida Sinagogu
Основни податоци
МестоИстанбул, Турција
ПрипадностЈудаизам
ЕпархијаЗлатен Рог
Осветен15 век
Архитектонски опис
Архитектонски типсинагога

Овој објект бил изграден во 15 век од страна на евреите по потекло од Охрид, Република Македонија, кои имигрирале во Отоманското Царство. Синагогата е една од двете кои се наоѓаат на Златниот Рог.

во текот на нејзината историја, најчесто за името на синагогата се користел Ахрида, според името на градот. Евреите во Истанбул пристигнале од Пиринејскиот Полуостров во 1492 година, за време на Реконквистата.

Објектот бил реновиран во 1992 година, по повод 500-годипнината од пристигнувањето на евреите во Отоманското Царство.