Охридска банка (Струга)

зграда во Струга

Охридска банка — во градот Струга, заведена како евидентирано културно добро.[1]

Куќа на Корча
Поглед на куќата
Карта
Општи податоци
Статусевидентирано културно добро
Видкуќа
Стилнеокласичен
ГрадСтруга
Земја Македонија
Завршена1931
Технички податоци
Катови2

Местоположба

уреди

Зградата е сместена во Струшката чаршија, на левиот брег на реката Црн Дрим. Се наоѓа на улица „Маршал Тито“ бр. 4. До неа е Куќата на Корча. Изградена е во 1931 година.[1] Денес во неа е сместена филијала на Охридска банка.

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 План за управување со Светското природно и културно наследство на Охридскиот Регион со Акциски план (2020-2029) (PDF). Скопје-Охрид-Струга-Дебрца. 2020. стр. 297.