Куќа на Корча

куќа во Струга

Куќа на Корча — стара куќа во градот Струга, заведена како евидентирано културно добро.[1]

Куќа на Корча
Поглед на куќата
Карта
Општи податоци
Статусевидентирано културно добро
Видкуќа
Стилнеокласичен
ГрадСтруга
Земја Македонија
Завршена1931
Технички податоци
Катови2

Местоположба

уреди

Куќата се наоѓа во Струшката чаршија, на левиот брег на реката Црн Дрим. Сместена е на улица „Маршал Тито“ бр. 6. Изградена е во 1931 г.[1] Му припаѓа на семејството Корча. До неа е Охридската банка.

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 План за управување со Светското природно и културно наследство на Охридскиот Регион со Акциски план (2020-2029) (PDF). Скопје-Охрид-Струга-Дебрца. 2020. стр. 297.