Остерхајде (германски: Osterheide) — населена слободна област во округот Хајдекрајс, во сојузната покраина Долна Саксонија, Германија. Се наоѓа во јужниот дел на Линебуршкото Поле.

Местоположбата на округот во округот Хајдекрајс

Областа има површина од 177,99 км² и има 2.105 жители (2018 г.). Заедно со слободната област Лохајде е дел од воениот полигон „Берген-Хоне“.

Географија уреди

Соседни општини на областа се:

Единици уреди

Областа е поделена на десет единици:

 • Беклингер Холц
 • Фурхоп
 • Вензе
 • Унтерајнцинген
 • Оберајнцинген
 • Ербке
 • Хартем
 • Оберндорфмарк
 • Оберходе
 • Крелинген

Историја уреди

Во 1935 година, германската војска го основала воениот полигон „Берген“ помеѓу градот Берген и Фалингбостел. Вкупно 24 села биле погодени, а нивните жители преселени. Во 1938 година бил создаден посебен округ Берген (Gutsbezirk Platz Bergen) за да го раководи полигонот и бил под округот Фалингбостел. Во 1945 година, округот бил поделен на две слободни области, познати денес како Остерхајде и Лохајде. Остерхајде останал дел од округот Фалингбостел, додека Лохајде бил преместен под округот Целе.

Правен статус уреди

Според член 16 од општинските одредби на Долна Саксонија, управувањето со нездружени подрачје е регулирано. Целосната верзија на овие одредби биле издадени на 4 декември 1996 година. Таму се наведува дека „испораката на јавни добра за областа е одговорност на земјопоседникот“, што во случај на Лохајде и Остерхајде, е сојузната влада. Управувањето со нездружено подрачје е различно од она на општините. Тие имаат окружен предводник (Bezirksvorsteher) и совет на избрани претставници од жителите.

Знаменитости уреди

 • во Ербке:
  • гробишта на незнајните војници, на кои се закопани околу 30.000 советски воени заробеници од Втората светска војна
 • во и околу Остенхолц:
  • црква во фахверк со дрвена кула од 1724 година
  • Хоер Штајн, спомен-плоча за случувањата од 1936 година
  • Зибен Штајнхојзер, мегалитски гробови
 • во Вензе:
  • капела од 1558 година

Наводи уреди