Оскоруша (Смедеревска Паланка)

Оскоруша е еден од ридовите во близина на градот Смедеревска Паланка, Србија . Врвот на ридот е 265 метри надморска височина.[1]

Опис

уреди

Од врвот на ридот може да се види градот Вршац на север; планинскиот венец Копаоник на југ на оддалеченост од 210 километри ; областа блиску до реката Дрина на запад; и областа во близина на градот Бор на исток на растојание од 180 километри . Врвот на ридот видливи се и планината Ртањ, планината Девица кај градот Ниш, планините Јастребац, Авала, Космај, Букуља, Венчац и Рудник ; и градовите Пожаревац, Ковин, Свилајнац, Велика Плана, Деспотовац, Жабари и Аранѓеловац .

Историја

уреди

Помалку од една милја подалеку е археолошкиот локалитет Медведњак . Истражувањето било спроведено на Медведњак од Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес . Се претпоставува дека во областа Оскоруша се наоѓала црква која била уништена во 17 век од лизгање на земјиштето.

Наводи

уреди
  1. „Google Maps“.

 

44°24′29″N 20°58′16″E / 44.408° СГШ; 20.971° ИГД / 44.408; 20.97144°24′29″N 20°58′16″E / 44.408° СГШ; 20.971° ИГД / 44.408; 20.971