Омск — голем град во Русија, административен центар на Омска област. Се наоѓа на местото на вливањето на реката Ом. Населението на градот е 1 143 000 жители според пописот на населението од 2005 година, а заедно со околината 1 240 000. Градот е седми по големина во Русија.

Омск
Местоположба на Омск во Русија
Местоположба на Омск во Русија
Местоположба на Омск во Русија
Mестоположба
Координати

54°59′″N, 73°22′″E

Општи податоци
Име

Омск
руски: Омск
Управа
Земја  Русија
Географија
Население
Црква на Христово воскресение во Омск.
Омск