Олук[1][2] или одливник[3] — една од главните компоненти на системот кој ја собира водата и ја насочува дождовницата од покривот на градбите.[4] Одведувањето на водата со олуците спречува ерозија, протекување во подрумите, штити обоени површини и претставува средство за собирање на дождовница за подоцнежна употреба.

Олук

Олуците можат да бидат изработени од различни материјали, вклучувајќи: леано железо, поцинкуван челик, олово, цинк, бакар, алуминиум, пластични материјали, камен и дрво.

Наводи уреди

  1. „олук“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „олук“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „одливник“Дигитален речник на македонскиот јазик
  4. Sturgis, Russell (1901). A Dictionary of Architecture and Building: Biographical, Historical, and Descriptive.

Литература уреди

Надворешни врски уреди