Округ Драч (Кралство Србија)

Округот Драч бил еден од окрузите на Кралството Србија основано на 29 ноември во 1912 година на дел од територијата на Албанија одземена од Отоманската империја за време на Првата балканска војна. Округот Драч имал четири окрузи: Драч (Драч), Љеш (Леска), Елбасан и Тирана.[1][2] Војската на Кралството Србија се повлекла од Драч во април 1913 година.

Предупредување: Немате укажано вредност за „common_name
Драчки округ
county на Кралство Србија

1912–1913

Грб на

Грб

Главен град Драч
Историја
 -  Прва балканска војна 29 ноември 1912
 -  Укината април 1913
Денес во Албанија

Основање уреди

 
Територијално проширување на Кралството Србија во 1913 г.

Кралската српска армија го зазела градот Дурацо на 29 ноември 1912 година без да се соочи со противење.[3] Православниот христијански митрополит Драч Јакоб им приредил особено топло добредојде на новите власти. Тој обезбедил и пријателски односи со српските власти во регионот. Како таков тој успешно интервенирал кај нив и неколку албански герилски единици биле спасени и избегнале погубување.

Кралството Србија формирало окружни канцеларии и назначи гувернер на округот, градоначалник на градот и командант на воениот гарнизон.[4] Првиот воен управител на градот Драч, капетанот Бранислав Милосављевиќ (командант на авангардата на единицата Шумадијан), го назначил првиот градски совет во кој биле Петар Ѓурашковиќ (претседател), Христо Спиро, Мехмед Ефенди и други.[5]

 
Иван Иваниќ, првиот гувернер на округот Драч

Првиот гувернер на округот Драч бил Иван Иваниќ, српски дипломат. Неговата сопруга Делфа е еден од основачите на Кругот на српските сестри, претседаваше со градската болница.[6][7] Прв градоначалник на Драч бил Петар Ѓурашковиќ, член на семејство од овој град, додека членови на градскиот совет биле Христос Спиро, имамот Хусеин Ефенди и Филип Сериќ.[8] Кога војската на Кралството Србија ја окупирала Албанија во 1912 година, Драгутин Анастасијевиќ бил ангажиран како преведувач на грчки јазик и по извесно време бил назначен за гувернер на округот Драч[9] наместо Иван Иваниќ.

Најважната цел на Србија од Балканските војни била излезот на отворено море.[10]

Распаѓање уреди

 
Насловна страница на Политика од 29 ноември 1912 година со информации за формирање на округот Драч

Војската на Кралството Србија се повлекла од Драч во април 1913 година под притисок на поморската флота на Големите сили, но таа останала во другите делови на Албанија во следните два месеци.[11]

Наводи уреди

 1. Bogdanović, Dimitrije; Radovan Samardžić (1990). Knjiga o Kosovu: razgovori o Kosovu. Književne novine. стр. 208. ISBN 9788639101947.
 2. Petrović, Dragoljub S. (1990). „Heterogenost stanovništva determinanta složenosti rešenja političkog statusa albanskog prostora (Heterogeneity of the population as determinant of the complexity of solving the political status of the Albania)“ (српски). стр. 237–271. OCLC 439985244.
 3. (Thesis). Отсутно или празно |title= (help)
 4. Popović, Bogdan; Jovan Skerlić (1924). Srpski književni glasnik, Volume 11. стр. 275.
 5. See Balkanski rat, 30 June 1913, 346.
 6. Antić, Čedomir (January 2, 2010). „Kratko slavlje u Draču“ [Short celebration in Durres]. Večernje novosti (српски). Посетено на August 5, 2011.
 7. Stojančević, Vladimir (1991). Prvi balkanski rat: okrugli sto povodom 75. godišnjice 1912–1987, 28. i 29. oktobar 1987, Volume 19. Srpska akademija nauka i umetnosti. стр. 134. ISBN 9788670251427.
 8. Dinić, Dragoljub M. (1922). „Prvi put kroz Albaniju sa Šumadijskim albanskim odredom 1912 : Prizren—Drač (First time with Šumadija-Albania division in 1912: Prizen – Durrës“ (српскохрватски). Kragujevac: Šumadija. OCLC 555240022. Наводот journal бара |journal= (help)
 9. Zbornik Matice srpske za književnost i jezik, Књига 36. Novi Sad, Serbia: Matica srpska. 1988. стр. 227.
 10. Antić 2010.
 11. Antić 2010