Огинот – збирка поезија од Венко Марковски, објавена во 1938 година во Софија. Таа е втора стихозбирка објавена на македонски јазик по стихозбирката „Народни бигори“ од истиот автор, исто така објавена во 1938 година.

Огинот
Venko Markovski Oginot cover.jpg
Корица на првото издание на збирката
АвторВенко Марковски
ЗемјаСофија, Бугарија
Јазикмакедонски
Жанрпоезија
Издадена
1938
Медиумпечатено издание
Страници45

Издавање и значењеУреди

Стихозбирката ја објавил во 1938 година во Софија, кратко време по „Народни бигори“ откако избегал од Кралството Југославија каде бил прогонуван заради членство во Македонската ослободителна револуционерна организација (МОРО), подоцна преименувана во Македонска младинска револуционерна организација (ММРО). „Огинот“ со „Народни бигори“ се „првите современи збирки песни објавени воопшто на македонски јазик[1]

СодржинаУреди

Во збирката, песните се во духот на народните, претежно љубовни песни, но и социјални, и револуционерни. Во „Огинот“, Марковски внел силабичко-тонска версификација со употреба на двестапковен трохеј. Овој принцип се спроведен во песната „Народниот работник“.[2]

Век се ежи,
грев ли тежи
над земња?
Камењ пука,
змиа клукa
по лице.“

Во збирката се застапени тристапковниот, четиристапковниот и петтостапковниот трохеј, а во ретки примери се сретнува и шестостапниот и седмосатпниот трохеј.[2]

Освен трохејот, во некои песни е застапен и јамбот, како спротивставен на трохејот. Јамбот не е типичен за „духот на македонскиот јазик“, Георги Сталев претпоставува дека ова е придобивка од бугарската и руската литература каде јамбот е „предоминантен“.[2]

Стихозбирката му е посветена „На големиот родољубец Петар Глушков со најдобри чувства“. Истата опфаќа 12 песни[3]:

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Старделов, Георги (2008). Основоположници на современата македонска поезија. Битола: НИД МИКЕНА Битола. стр. 6. ISBN 978-9989-55-125-3. Укажано повеќе од еден |pages= и |page= (help); |access-date= бара |url= (help)
  2. 2,0 2,1 2,2 „За поезијата на Венко Марковски“ (PDF). Македонски јазик. Посетено на 6 декември 2020.
  3. „„Огинот" од Венко Марковски“. Македонски јазик. Посетено на 6 декември 2020.

Користена литератураУреди