„Нож“ — југословенски филм од 1967 година, во режија на Жика Митровиќ. Главните улоги ги играат: Велимир Бата Живојиновиќ, Љубиша Самарџиќ, Раде Марковиќ, Дара Чалениќ и Вера Чукиќ.[1]

Синопсис уреди

Мистериозното убиство на еден млад пејача на забавна музика во кое се заплеткани неколку личности, долго време претставува нерешива тајна за искусниот полициски инспектор. Тој го запознава светот на музичарите, продуцентите, манекените и комарџиите, повремено запаѓајќи во опасни ситуации, за на крајот да го открие убицот во кој никој дотогаш не се сомневал.

Наводи уреди