Ниуатопутапуански јазик

Ниуатопутапуанскиот е полинезиски јазик. Јазикот е изумрен и се зборуваал на островот Ниуатопутапу во Тонга. Јазикот исчезнал во 19 век. Иако јазикот се зборувал во Тонга, сепак тој бил посличен со самоанскиот. Јазикот бил заменет со тонгански.[1]

Ниуатопутапуански јазик
Застапен воТонга
Изумрен19 век
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3nkp

Наводи

уреди

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди