Нина Јурјевна Гопова-Трофимова (руски: Нина Юрьевна Гопова-Трофимова; родена 4 мај 1953 е руска кану-спринтерка која што се натпреваруваше од средината на седумдесеттите до раните осумдесеттите. Натпреварувајќи се на две Летни олимписки игри, освоила два медали во дисциплината К-2 500 метри, злато на Летните олимписки игри во 1976 и сребро на Летните олимписки игри во 1980.

Нина Гопова
Медали
Кану спринт жени
Олимписки игри
Злато 1976 Монтреал
K-2 500 м
Сребро 1980 Москва
K-2 500 м
ИКФ Светски Кану Шампионат
Злато 1973 Тампере
K-1 500 m
Злато 1973 Тампере
K-4 500 m
Сребро 1973 Тампере
K-2 500 m
Сребро 1974 Мексико Сити
K-1 500 m
Сребро 1974 Мексико Сити
K-4 500 m

Гопова исто така освоила пет медали на Светскиот Кану Шампионат, две злата во дисциплините К-1 500 метри и К-4 500 метри на Светскиот Кану Шампионат во 1973 и три сребрени медали во дисциплините К-2 500 метри, 1973, К-4 500 метри, 1974 година.

НаводиУреди