Не жалам за својата младост (филм)

Не жалам за својата младост (јапонски: わが青春に悔なし) - јапонски филм од 1946 година, во режија на Акира Куросава. Главните улоги ги играат: Денџиро Окочи, Сусусму Фуџита и Сецуко Хара.

СинопсисУреди

Дејствието на филмот, кое се одвива во Јапонија во 1930-тите години, е инспирирано од вистински настани („инцидентот Такигава“) и вистински личности (Хоцуми Озаки). За љубовта на ќерката (ја игра Хара) на еден левичарски професор (го игра Окочи) се борат двајца негови студенти - едан режимски ориентиран, а другиот не жали да го даде и својот живот во борбата против милитаристичката влада.[1]

НаводиУреди