Милитаризам се дефинира како:

На зенитот на Британската Империја, фотографии од морнарички и воени команданти биле популарна тема на картички на цигари што ги собирале колекционери. На сликата, капетан Џелико, командант на брод во Кинеско Море

уверување или желба на влада или народ државата да има силна војска и да биде подготвена да ја користи агресивно во своја одбрана или за остварување на своите национални интереси.[1]

Алтернативни дефиниции се „агресивност што вклучува закана за употреба на воена сила“,[2], „глорификација на идеалите на професионална воена класа“ и „доминација на воените сили во раководењето со една држава“[3] (види и: стратократија и воена хунта).

Милитаризмот бил важен елемент на империјалистичките или експанзионистичките идеологии на низа нации низ историјата. Важни примери се Асирската Империја, грчкиот град-држава Спарта, Римското Царство, државата на Ацтеките, Кралството Прусија, Британската Империја, Јапонската Империја, СССР, Италијанската Колонијална Империја во текот на владеењето на Бенито Мусолини, Нацистичка Германија и Американскиот Империјализам.

Наводи

уреди
 1. New Oxford American Dictionary (2007)
 2. „Online die.net dictionary“. Архивирано од изворникот на 2010-12-08. Посетено на 2012-05-28.
 3. American Heritage Dictionary of the English Language
 • Bacevich, Andrew J. The New American Militarism. Oxford: University Press, 2005.
 • Barr, Ronald J. "The Progressive Army: US Army Command and Administration 1870-1914." St. Martin's Press, Inc. 1998. ISBN 0-312-21467-7.
 • Barzilai, Gad. Wars, Internal Conflicts and Political Order. Albany: State University of New York Press. 1996.
 • Bond, Brian. War and Society in Europe, 1870-1970. McGill-Queen's University Press. 1985 ISBN 0-7735-1763-4
 • Conversi, Daniele 2007 'Homogenisation, nationalism and war’, Nations and Nationalism[мртва врска], Vol. 13, no 3, 2007, pp. 1–24
 • Ensign, Tod. America's Military Today. The New Press. 2005. ISBN 1-56584-883-7.
 • Fink, Christina. Living Silence: Burma Under Military Rule. White Lotus Press. 2001. ISBN 1-85649-925-1.
 • Frevert, Ute. A Nation in Barracks: Modern Germany, Military Conscription and Civil Society. Berg, 2004. ISBN 1-85973-886-9
 • Huntington, Samuel P.. Soldier and the State: The Theory and Politics of Civil-Military Relations. Cambridge: Belknap Press of Harvard University Press, 1981.
 • Ritter, Gerhard The Sword and the Scepter; the Problem of Militarism in Germany, translated from the German by Heinz Norden, Coral Gables, Fla., University of Miami Press 1969-73.
 • Shaw, Martin. Post-Military Society: Militarism, Demilitarization and War at the End of the Twentieth Century. Temple University Press, 1992.
 • Tang, C. Comprehensive Notes on World History Hong Kong, 2004
 • Vagts, Alfred. A History of Militarism. Meridian Books, 1959.
 • Western, Jon. Selling Intervention and War. Johns Hopkins University . 2005. ISBN 0-8018-8108-0

Надворешни врски

уреди