Непречкеста спирална галаксија

Непречкеста спирална галаксија[1][2] — вид спирална галаксија без средишна пречка или онаква што не претставува пречкеста спирална галаксија. Во морфолошката класификација на галаксиите, ваквите галаксии се означуваат со SA.

Непречкестата спирална галаксија Вртлог и нејзиниот придружен сателит
Класификација на галаксиите според Хабл

Галаксијата Сомбреро е пример за непречкеста спирална галаксија.

Непречкестата галаксија е еден трите општи вида на спирални галаксии според де Вокулеровиот систем на класификација. Другите две се преодната и пречкестата спирална галаксија. Класификацијата наречена „Хаблов камертон“, разликува само непречкести и пречкести спирални галаксии.

ВидовиУреди

Пример Вид Слика Информации Белешки
SA0- SA0- е вид на леќеста галаксија
SA0 SA0 е вид на леќеста галаксија
SA0+ SA0+ е вид на леќеста галаксија
NGC 3593 SA0/a   SA0/a може да се смета и за вид на непречкеста леќеста галаксија NGC 3593 впрочем е од видот „SA(s)0/a“
NGC 3169 SAa   NGC 3169 впрочем е од видот „SA(s)a pec“
Месје 81 SAab   M81 впрочем е од видот „SA(s)ab“
Месје 88 SAb   M88 впрочем е од видот „SA(rs)b“
NGC 3949 SAbc   NGC 3949 впрочем е од видот „SA(s)bc“
NGC 4414 SAc   NGC 4414 впрочем е од видот „SA(rs)c“
Триаголник SAcd   Триаголник впрочем е од видот „SA(s)cd“
NGC 300 SAd   NGC 300 впрочем е од видот „SA(s)d“
NGC 45 SAdm   SAdm може да се смета и за вид на непречкеста Магеланова спирална галаксија NGC 45 впрочем е од видот „SA(s)dm“
NGC 4395 SAm   SAm е вид на Магеланова спирална галаксија (Sm) NGC 4395 впрочем е од видот „SA(s)m“

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Astronomical Journal, "Near-infrared surface photometry and morphology in virgo cluster spiral galaxy nuclear regions", Bernard J. Rauscher, April 1995, Bibcode1995AJ....109.1608R, doi:10.1086/117389
  2. Astronomy Pictures, "M99" (accessed 18 April 2010)