Невродегенерација

Невродегенерација е заеднички термин за прогресивното губење на структурата или функцијата на невроните, вклучувајќи ја смртта на невроните. Многу невродегенеративни болести, вклучувајќи: Паркинсонова болест, Алцхајмерова болест и Хантингтонова болест, се случуваат како резултат на невродегенеративни процеси. Како што истражувањата напредуваат, многу сличности се јавуваат кои ги поврзуваат овие болести на субклеточно ниво. Откривањето на овие сличности нуди надеж за терапевтски напредувања кои можат да се применат на повеќе болести одеднаш. Постојат многу паралели меѓу различни невродегенеративни нарушувања вклучувајќи нетипични протеини, како и индуцирана клеточна смрт.[1][2] Невродегенерацијата може да се најде на многу различни нивоа на невролошко поврзување, со опсег од молекуларно, па сè до системско.

Невродегенерација
Parasagittal MRI of human head in patient with benign familial macrocephaly prior to brain injury (ANIMATED).gif
Парасагитална магнетна резонанција на главата на пациент со бенигна фамилијарна макроцефалија.
Класификација и надворешни извори
Специјалностневрологија
МКБ-10G30-G32
MeSHD019636


ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Rubinsztein DC. The roles of intracellular protein-degradation pathways in neurodegeneration. „Nature“ том  443 (7113): 780–6. doi:10.1038/nature05291. PMID 17051204.  (англиски)
  2. Bredesen DE, Rao RV, Mehlen P. Cell death in the nervous system. „Nature“ том  443 (7113): 796–802. doi:10.1038/nature05293. PMID 17051206.  (англиски)