Национален академски драмски театар Иван Франк (Киев)


Националниот академски драмски театар Иван Франк (украински: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка) е театар кој се наоѓа во Киев, Украина.

Национален академски драмски театар Иван Франк
Національний академічний драматичний театр імені Івана
Поглед кон театрот
Адреса
ул. Иван Франк бр. 3
Град
Земја Украина
Тип Драмски театар
Отворен 1920
ft.org.ua/

Театрот бил основан во 1920 година. Официјалното отварање се случило на 28 јануари 1928 година со изведба на претставата Грев од Владимир Кирилович Виниченко. Во овие години се одржиле и претстави како Шумска песна од Лесја Украинка, Ревизор од Николај Васиљевич Гогољ, Пламенска пролет од Анатолиј Лунакаршкого и други.

Во 1940 театрот се здобил со титулата академски, а од 1994 година со национален.