Наум Манивилов-Преспански

Наум Манивилов - Преспански (Љубојно, Ресенско, 18 јули 1934Скопје, 8 октомври 1961) — македонски поет[1].

ЖивотописУреди

Манивилов - Преспански е роден во преспанското село Љубојно на 18 јули 1934 година. Завршил средно образование. Работел како новинар во весникот „Млад Борец“. Член на ДПМ од 1960 година.[2] Неговата поезија, иако прекината со прераната трагична смрт, оставила силен печат во тогашната развојна етапа на македонската лирика; таа е исполнета со младешки жар и копнеж за слободен израз.

БиблиографијаУреди

 • Преспа, Ск., 1961;
 • Ноќен патник, Ск., 1963 – посмртно.
 • Ноќен патник, Ск., 1963 – посмртно.
 • Песна за мојата пролет
 • Шарени квадрати
 • Нешто од нештата во нас
 • Мала ботаника
 • Задоцнета пролет
 • Игра на малите нешта
 • Автопортрет

НаводиУреди

 1. Македонска енциклопедија. II (прво. изд.). МАНУ. ISBN 978-608-203-024-2 Проверете ја вредноста |isbn=: checksum (help).
 2. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 150.