Наковална (коска)

ковче во средното уво

Наковалната (латински: incus) претставува мало ковче што се наоѓа во тапанската празнина на средното уво.

Наковална
Gray917.png
Лева наковална (A) предна страна, (B) внатрешна страна.
Gray915.png
Приказ на слушната туба.
Податоци
ЗглобовиIncudomalleolar, incudostapedial joint
Назнаки
ЛатинскиIncus
MeSHA09.246.397.247.362
TAA15.3.02.038
FMAFMA:52752

ДеловиУреди

На наковалната се разликуваат:

  • тело;
  • горна гранка;
  • долна гранка.

ПоврзувањаУреди

Наковалната се поврзува со чеканчето на горната страна, а на долната страна се поврзува со стременот;

Слушен апаратУреди

Улога на чеканчето, стременот и наковалната во слушниот механизам:

ГалеријаУреди

Надворешни врскиУреди