Наима Салбом

Наима Салбом (шведски: Naima Sahlbom; 15 мај 187129 март 1957) — шведски хемичар, минералог и активист за мир. Таа се смета за една од најистакнатите хемичарки во Шведска од крајот на XIX и почетокот на XX век.[1]

Наима Салбом

Ран живот и образованиеУреди

Салбом е родена во Стокхолм, Шведска, на 15 мај 1871 година. Таа била ќерка на Шарлот (роденото Халин) Салбом и Густав Валфрид Салбом, градежен инженер. Како млада, таа била присутна во женското училиште Валинска, првата образовна институција во Шведска која нуди универзитетско-подготвително образование за девојчиња. Научно-склона, Салбом била договорена од нејзиниот татко да волонтира во лабораторијата на Стокхолм Вотер, и таа го добила своето основно лабораториско искуство. Во 1893 година Салбом ги положила матурските испити и присуствувала на Стокхолм högskola (сега Стокхолмски универзитет), каде што стекнала искуство во анализа на минерали. Номинирана од Хелге Бакстром, Салбом била примена како член на Геолошкото друштво на Стокхолм на 10 мај 1894 година.

Научно истражувањеУреди

Во 1897 година Салбом го објавила својот прв научен труд, а наодите детализирале минерална анализа на карпите собрани на островот Алнон. Во 1900 година, Јохан Гунар Андерсон од Универзитетот во Упсала и Салбом објавија заедничка студија за содржината на флуор во шведските фосфорити. Трудот забележал сличност во хемискиот состав на минералот на флуорапатит помеѓу два морски безрбетници: фосилот Оболид брахиопод и Лингула анатина. За финансиски цели, Салбом одбила можност за истражување од Арвид Хогбом од Универзитетот во Упсала и ја прифатила понудата за работа од Џон Ландин да работи во компанија за хемиско инженерство во Стокхолм. Последователно, од 1902 до 1903 година, таа била вработена во Геолошкиот завод на Финска во Хелсинки, каде што била првата жена што била иницирана во Финското хемиско друштво. Поради нејзината поврзаност со Јалмар Сјогрен, поранешен професор по минералогија и геологија на Упсалскиот универзитет, а потоа директор на одделот за минералогија во Шведскиот природонаучен музеј, Салбом го прошири своето искуство за анализа на минерали со работа на одделот за минералогија на Шведскиот музеј. за природна историја.

Во текот на 1903 и 1904 година, англиските научници објавиле истражување за радиоактивноста во научното списание Nature. Во првиот број од 1904 година, R. J. Strutt идентификувал дека радиумот е откриен во гасовите на Бат изворите. Во следното издание, Барон Блитсвуд и Х. С. Ален објавиле докази за радиоактивни гасови во минералните извори Бакстон.[6] Врз основа на наодите, Сјогрен и препорачале на Салбом да ја анализира радиоактивноста во шведските води и ја упатиле кај Александар Класен во Ахен. Во 1904 година Салбом била ученик на Класен и прегледувала радиоактивни техники. Во 1905 година, првичните железни пружини што таа ги тестирала произвеле податоци што отстапувале, вклучително и меѓу соседните извори. Во 1906 година, поддржана од бањите, таа продолжила да ги анализира изворите во централна и јужна Шведска. Нејзините наоди покажале недостаток на корелација помеѓу хемискиот состав на водните ресурси и радиоактивноста, како и длабочината на бунарите и радиоактивноста. Била прикажана корелација помеѓу геологијата на водните ресурси и радиоактивноста. Песочникот во Хелсингборг и бунарите во гранит се прикажани меѓу највисоките концентрации на радиоактивни гасови. Салбом извлекла докази дека водните ресурси собираат радиоактивни гасови од течењето низ карпите што содржат радиум. Во 1907 година Салбом и Сјогрен објавиле труд за 59 извори и бунари во Шведска. Трудот поддржал докази за радиоактивна еманација во минералните води.

Во есента 1907 година, Салбом била примена на Универзитетот во Базел. За да продолжи со студиите, таа ја одбила понудата за истражување од Сјогрен. Советувана од Фридрих Фихтер од Универзитетот во Базел, Салбом ја завршила својата теза, истражување за капиларна анализа на колоидни раствори. Во 1910 година Салбом ја презентирала тезата на Универзитетот во Нојшател и докторирала по хемиска физика. Во 1914 година, со придонес од Хелге Баклунд, Салбом основала лабораторија во Стокхолм, каде што специјализирала за водена минералогија. Самовработена како хемиски аналитичар, Салбом добила договор од минералози и петрографи поради нејзината умешна работа. Во 1916 година таа објавила втор извештај за минералогијата и радиоактивноста, со анализирани 400 извори и бунари. Весникот потврди дека радиоактивноста на минералните води е поврзана со геологијата. Севкупно, киселинските и примарните карпи резултираа со најрадиоактивна еманација; Мафичните и седиментните карпи покажаа помала радиоактивност.

АктивизамУреди

Додека студирал во Ахен, Базел и Нојшател, Салбом го поддржувала женското движење пишувајќи за периодични изданија во Шведска.

Од 1919 до 1944 година, Салбом била член на одборот на Интернационала Квинофорбундет за Фред и Фрихет (ИКФФ), шведскиот оддел на Женската меѓународна лига за мир и слобода (WILPF). Во април 1924 година, Салбом и Гертруд Вокер присуствувале на конференцијата на Американското хемиско друштво во Вашингтон. За време на вежбање на хемиско оружје во арсенал, тие ја испитувале сериозноста на научната војна. Поради промена на ветрот, Салбом, Вокер и неколку научници биле изложени на солзавец. Во ноември 1924 година, Четвртиот меѓународен конгрес на WILPF се собрал во Вашингтон..

Во спротивставување на употребата на научното војување, Салбом објавила статија со наслов „Giftgasvapnet“ (Оружје со отровен гас), во 1925 година. Таа тврдела дека користењето научно истражување за развој на хемиско оружје е редуктивно бидејќи војната има значително влијание врз цивилите. ИКФФ го поддржал написот на Салбом. Во 1929 година, ИКФФ одржал конференција во Франкфурт, каде што биле дискутирани алтернативните стратегии за војување. Во 1930-тите, Грета Енгквист и Салбом патувале низ источна и јужна Европа за да се залагаат за WILPF. Салбом била назначена за претседател на одделот на шведскиот WILPF во 1935 година.

За нејзиниот децениски активизам, Салбом била наградена со медалот Илис кворум во 1946 година, две години откако таа поднесе оставка како член на ИКФФ.

На 85-годишна возраст, Салбом умрела во пензионерска установа во Стокхолм на 29 март 1957 година.

НаводиУреди

  1. Creese, Mary R. S.; Creese, Thomas M. (2004). Ladies in the Laboratory II: West European Women in Science, 1800-1900: A Survey of Their Contributions to Research. Maryland: Scarecrow Press. стр. 8. ISBN 978-0-8108-4979-2.