Награда „Мајка Тереза“

Ова е статија за државна награда. За истоимената личност видете Мајка Тереза

Мајка Тереза — државна награда на Македонија, која се оддава признание за остварувања во областа на хуманоста и човечката солидарност и за поттикнување, унапредување на меѓусебното разбирање и развој на соработката како меѓу народите, така и меѓу припадниците на различните заедници, култури и вери. Во една година можат да се доделат најмногу до две награди. Се доделува на 26 август - денот на раѓањето на Мајка Тереза.[1]

Државната награда ја доделува Одборот за доделување на државната награда „Мајка Тереза“, составен од претседател и 12 члена, кој распишува конкурс и донесува одлука за доделување на наградата. Наградата првпат била доделена во 2006 година.[2]

Добитници уреди

Наводи уреди

 1. „Службен весник на РМ“ бр. 52/06
 2. „ДРЖАВНА НАГРАДА „МАЈКА ТЕРЕЗА" – ЗА ПРВ ПАТ Е ВОВЕДЕНА ВО 2006 ГОДИНА“. Министерство за култура. Посетено на 2019-05-07.
 3. Награда „Мајка Тереза" за Зендели и Јотовска. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2014-08-18.
 4. Доделена државната награда Мајка Тереза за 2011[мртва врска]
 5. Доделена државната награда „Мајка Тереза“
 6. Наградата „Мајка Тереза“ врачена на Мукаетов и на Цветин[мртва врска]
 7. НАГРАДА „МАЈКА ТЕРЕЗА" ЗА ПОЛИКСЕНА ИЛИОСКА. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2014-08-18.
 8. http://a1on.mk/wordpress/archives/524028[мртва врска]
 9. http://cooltura.mk/kultura-i-nauka/dimitar-kotevski-dobitnik-na-drzhavnata-nagrada-majka-tereza[мртва врска]
 10. „Избрани добитниците на државната награда „Мајка Тереза" за 2017 година“. Посетено на 2019-05-07.
 11. „Ленче Здравкин и Омер Калеши добитници на наградата „Мајка Тереза". Архивирано од изворникот на 2019-05-07. Посетено на 2019-05-07.
 12. „ОДБОР ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ НА ДРЖАВНАТА НАГРАДА "МАЈКА ТЕРЕЗА". De iure. Посетено на 12 декември 2020.
 13. Стефанова, Нина (8 декември 2020). „Заради застојот во Собранието – наградата "Свети Климент Охридски" не се додели“. Телма. Посетено на 12 декември 2020.