Муртезан Етxеми (албански: Murtezan Ethemi; Слатино, Тетовско, 29 јули 1961 - Слатино, Тетовско, 23 јули 2001) е поранешен член на ОНА.

Муртезан Етхеми
Murtezan Ethemi
Род ОНА
Битки/војниВоен конфликт во Македонија, 2001

Работел во текстилната фабрика Тетекс од Тетово, но по започнувањето на конфликтот во Македонија се приклучил уште на почетокот кон редовите на ОНА.

Загинал на 23 јули 2001 година во една престрелка со македонските безбидносни сили. По ова, неговото тело било префрлено и погребено во неговото родно село Слатино[1].

Наводи уреди

  1. Менај, Петрит (2008). ОНА- Порака и надеж. Скопје: Фондација - Институт отворено општество.