Муишеранга - име дадено на изведбата на древни улични танци и човечки пирамиди или каталонска човечка кула, што потекнувале од античкото Кралство Валенсија (денес Валенсија), кои се зачувани во градот Алгемеси и некои други градови во Валенсија.

Муишеранга од Алгемеси

Муишерангата е многу повеќе од уметнички акробатски танц. Тоа се повеќе важни антички човечки кореографии, кои прикажуваат различни фигури и форми, и кои се одржуваат за време на градскиот фестивал Алгемеси (7 и 8 септември), во чест на Богородица.

Од многу аспекти е слично на човечките кули, подоцна распространет низ цела Каталонија. И двете традиции се од истото потекло, „Моишеранга“, (низа танци на човечки кули) некогаш пронајдени низ Пиринејскиот Полуостров.

Фестивал

уреди

Денот на празникот на Пресвета Богородица, заштитничка на Алгемеси е 8 септември, и го одбележува откритието во 1247 година на статуата на која се прикажани Богородица и детето Исус. Сликата е почитувана во градот од средината на дваесеттиот век е реплика, бидејќи за време на Граѓанската војна оригиналот бил уништен, како и капелата. Фестивалот потекнува од улична забава во областа на капелата, и постепено се проширил во другите населби. На главната прослава што се одржува на 7 и 8 септември, ѝ претходи прослава која започнува на 29 август и завршува на 6 септември. Фестивалот ги зачувал традиционалните танци и музика.

 
Свеченост во Алгемеси

Вклучувањето на жителите на градот е основата на која се заснова континуитетот на оваа прослава. Секој ритуал функционира и е подготвен самостојно од 18 век.

Оваа популарност и интерес за традицијата довеле до создавање на музеј посветен на празникот во 2002 година. Во музејот, посетителите можат да научат за историјата, ритуалните чинови, танците, музиката и костимите на прославата, како и да уживаат во многу приказни од настанот.

Потекло

уреди
 
Во 1960 година

Постојат повеќе теории за потеклото на муишеранга, особено во однос на името. Првата теорија е дека зборот доаѓа од арапскиот збор мочаин, што значи „маска“. Втората теорија е за античките поворки што се одржувале на улиците за да се одбележи некој настан.

Најверојатно традицијата на Пиринејскиот Полуостров потекнува од 13 век, а првиот запис во пишана форма за муишерангата во Алгемеси може да се проследи во првата третина од 18 век. Сепак, неговото постојано, силно присуство укажува на многу постаро потекло.

Првите свечени прослави на Богородица се случиле во 1724 година, иако првиот датум запишан во градските книги е 1733 година, кога на играчите кои работеле на фестивалот им била доделена годишна стипендија.

Еснафите биле движечка сила зад настанот, а во променливите времиња тие изумреле, и до 1973 година, речиси целосно исчезнала.

 

Поворки

уреди

Вечерта на 7 септември, најпрво свечениот настан започнува во базиликата Свети Апостол Јаков со чукање на камбаните. По завршување на ѕвонењето во базиликата, почнува да се слуша мелодијата на флејти и започнуваат првите поворки. Овие поворки започнуваат со мистерии и кратки театарски дела, изведени од групи деца, потоа следат Бастонетите, Карксофите, Аркетите, Пасторетите, и на крај Болеро.

Следното утро се продолжува со изведба, со нова пократка поворка.

Најдолгата поворка која трае повеќе од седум часа започнува во 4 часот. Започнува во базиликата Свети Јаков со традиционалните танци на Алгемеси и ликот на патронот минуваат низ стариот град, повторувајќи ја оригиналната маршрута од 1724 година.

Карактеристики

уреди

Следно по тајните и мачеништвото, сите поворки прикажуваат низа ора; сите муишеранги танцуваат во два реда со запалени свеќи, и потоа формираат човечка кула која се движи на звукот на музиката. На врвот на кулата може да се забележи дете со раширени раце.

Луѓето кои ги составуваат човечките кули се обично мажи, и учествуваат околу 200 мажи, но историски не биле повеќе од триесет. Има диригент, кој го координира танцот.

Облеката е комбинација: кошула, панталони, земјоделски чевли, често и специјална капа. Ткаенината е обоена со вертикални црвени и сини риги на бела основа, како арлекин. Постарите луѓе сè уште можат да се сетат дека некогаш облеката била направена од стара ткаенина за душек.

Придружувајќи ја групата, некои млади членови носат неколку бокали исечени на половина и насликани со риги со типични бои, кои служат за собирање средства и пари за понатамошни активности.

Поврзано

уреди

Литература

уреди
  • Бертран, Жорди: Ел Бол де Валенсијанс. De la dansa a les torres, Quaderns de la Festa Major, 12, Ajuntament de Tarragona, 1997 година.
  • Вести за фиеста: Ел баиле од „les Llauradores“ од Алгемес.
  • Algemesí: Ayuntamiento de Algemesí, 2002 година.ISBN 84-922401-5-6
  • Un mundo de „Muixeraangues“ Ayuntamiento de Algemesí, 2004 година.
  • Популарна литература на „Mare de Déu de la Salut“ од Algemesí (1924-1925) Ayuntamiento de Algemesí, 2004 Colección Algadins, 16.ISBN 84-922401-8-0ISBN 84-922401-8-0
  • La “Muixeranga” de Algemesí” Amigos de la “Muixeranga”, 1997 г.ISBN 84-605-7951-4 .

Надворешни врски

уреди