Морска змиулка

Petromyzon marinus
Sea Lamprey fish.jpg
Морски змиулки на езерска пастрмка
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Cephalaspidomorphi
Ред: Petromyzontiformes
Семејство: Petromyzontidae
Род: Petromyzon
Вид: P. marinus
Биномен назив
Petromyzon marinus
(Лине, 1758)

Морските змиулки се водни ’рбетници, вклучувајќи ги изумрените претставници и денешните форми, кои се и најпримитивни. Тие имаат рибовидна форма на телото. Во текот на целиот живот, како потпорен орган, кај нив функционира хордата, а се појавува зачеток на ’рскавичен ’рбет. Тие живеат полупаразитски во слатките и во солени води. Претставник е змиулката.