Морос (митологија)

Во старогрчката митологија, Морос (грчки: Μόρος), е персонификација на несреќата, проклетството, кој ги носи смртниците до нивната неизбежна судбина - смртта.[1][2][3][4]

Според Хесиод, кога титанот Крон го осакатил својот татко Уран, и му ја презел власта, Никта многу се разлутила и од бес го родила, по пат на партеногенеза Морос и неговите браќа и сестри: Мом (вината, критиката), Танат (смртта), Хипнос (сонот), Харон, Онеирите (сништата), Хесперидите (вечерите), Керите (насилната смрт), Мојрите (судбината), Немезида (одмаздата), Апата (измамата), Филота (дружењето, нежноста), Герас (староста) и Ерида (караницата, раздорот)[5].

Наводи

уреди
  1. „MORUS & OLETHRUS : Greek god or spirit of doom & day of death ; mythology : MOROS & OLETHROS“. Посетено на 2009-02-15.
  2. „Greek Gods and Goddesses“. Архивирано од изворникот на 2009-02-03. Посетено на 2009-02-15.
  3. „Moros“. Архивирано од изворникот на 2009-03-12. Посетено на 2009-02-15.
  4. „Greek Mythology: Personification“. Архивирано од изворникот на 2007-06-27. Посетено на 15 February 2009.
  5. Хесиод „Теогонија“