Сателитска снимка на Монровија

Монровија, Либерија Либерија

Површина ? km2
Население 572,000
Густина на насел. ?/км2
Административна поделба ?
Надморска висина ? m
Градоначалник Офелија Хоф Сајтумах
Координати: 6°19' С
10°48' З

Монровија е главен град на Либерија. Има 572,000 жители. Економијата на градот е насочувана од неговото пристаниште, коешто било значајно проширено од американските сили за време на Втората светска војна. Главни извозни производи се латекс и железна руда.

Монровија е сместена на полуостров, помеѓу Атлантскиот Океан и реката Месурадо и е главно пристаниште. Градот е скоро целосно опколен со реката Сент Пол. Монровија е најголемиот град во Либерија и е нејзин административен, комерцијален и финански центар.

Надворешни врскиУреди