Монкмерски јазици

Мон-кмерските јазици се автохтоно јазично семејство на полуостровот Индокина. Заедно со мундаскиот јазик, овие јазици формираат посебна гранка од австроазиските јазици.

Мон-кмерски јазици
Географска
распространетост:
Индокина
Класификација:австроазиски
  • мон-кмерски јазици
Гранки:
ISO 639-2 и 639-5:mkh

Класификација уреди

Источни уреди

Северни уреди

Јужни уреди

Некласифицирани уреди

Наводи уреди

  • Shorto, Harry L. edited by Sidwell, Paul, Cooper, Doug and Bauer, Christian (2006). A Mon-Khmer comparative dictionary. Canberra: Australian National University. Pacific Linguistics. ISBN 0-85883-570-3

Додатни информации уреди

  • Adams, K. L. (1989). Systems of numeral classification in the Mon-Khmer, Nicobarese and Aslian subfamilies of Austroasiatic. Canberra, A.C.T., Australia: Dept. of Linguistics, Research School of Pacific Studies, Australian National University. ISBN 0-85883-373-5
  • Filbeck, D. (1978). T'in: a historical study. Pacific linguistics, no. 49. Canberra: Dept. of Linguistics, Research School of Pacific Studies, Australian National University. ISBN 0-85883-172-4
  • Hemeling, K. (1907). Die Nanking Kuanhua. (German language)
  • Shorto, H. L. Bibliographies of Mon-Khmer and Tai Linguistics. London oriental bibliographies, v. 2. London: Oxford University Press, 1963.

Надворешни врски уреди