Австроазиски јазици

Австроазиските јазици се голема јазична фамилија во Југоисточна Азија и во Индија и Бангладеш. Покрај сите овие јазици само кмерски јазик, виетнамски јазик и монски јазик имаат долга запишана историја и само виетнамскиот и кмерскиот се службени јазици во некоја од државите. Останатите јазици се малцински јазици. Според Etnologue во оваа јазична група спаѓаат околу 168 јазици. Традиционално се поделени во две поголеми групу: монкмерски јазици и мундски јазици.

Австроазиски јазици
Austroasiatic
Географска
распространетост:
Јужна и Југоисточна Азија
Класификација:Една од главните светки јазични фамилии.
Гранки:
ISO 639-5:aav
[[File:
Австроазиски јазици
Австроазиски јазици
|300px]]

Класификација уреди

Споре јазичарите постојат две поголеми јазични групи: монкмерски јазици во Југоисточна Азија и мундските јазици во Источна Азија и Бангладеш. Сепак јазичарички докази не постојат и класификацијата е заснована на етничките одлики на народите.

Секоја од јазичните фамилии напишана во болд е прифатлива, но сепак врските помеѓу јазиците е дебатирана тема помеѓу јазичарите и научниците.

Жерард Дифлот (2005) уреди

Тој ја предложува следнта класификација:

австронезиски јазици 
 мундски јазици 


ремоски јазиксавараски јазик

карско-џуаншки јазик
коркуски јазиккерварски јазик

 касиско- 
 кмуски јазици 


кмуски јазици
пакански јазиципалауншки јазици

касиски јазици  монкмерски јазици виетски јазицикатуски јазици ?

банарски јазици
кмерски јазикпеарски јазициникобарски јазици
аслиски јазицимонски јазици


Користена литература уреди

  • Adams, K. L. (1989). Systems of numeral classification in the Mon-Khmer, Nicobarese and Aslian subfamilies of Austroasiatic. Canberra, A.C.T., Australia: Dept. of Linguistics, Research School of Pacific Studies, Australian National University. ISBN 0-85883-373-5
  • Filbeck, D. (1978). T'in: a historical study. Pacific linguistics, no. 49. Canberra: Dept. of Linguistics, Research School of Pacific Studies, Australian National University. ISBN 0-85883-172-4
  • Hemeling, K. (1907). Die Nanking Kuanhua. (German language)
  • Peck, B. M., Comp. (1988). An Enumerative Bibliography of South Asian Language Dictionaries.
  • Peiros, Ilia. 1998. Comparative Linguistics in Southeast Asia. Pacific Linguistics Series C, No. 142. Canberra: Australian National University.
  • Shorto, H. L. Bibliographies of Mon-Khmer and Tai Linguistics. London oriental bibliographies, v. 2. London: Oxford University Press, 1963.
  • Sidwell, Paul (2005) "Proto-Katuic Phonology and the Sub-grouping of Mon-Khmer Languages". In Sidwell, ed., SEALSXV: papers from the 15th meeting of the Southeast Asian Linguistic Society.
  • Zide, Norman H., and Milton E. Barker. (1966) Studies in Comparative Austroasiatic Linguistics, The Hague: Mouton (Indo-Iranian monographs, v. 5.).

Надворешни врски уреди