Мирза Хazar (azer. Mirzə Xəzər, роден ноември 29, 1947, Geokčaj, Азербејџан, СССР) е истакнат азербејџански писател, политички аналитичар, менаџер, издавач.[1]

Мирза Хазар
Mirza 48.JPG
Роден/а29 ноември 1947
Азербејџан Азербејџан, Гейчаj
Занимањеписател, политички аналитичар
ПрестојувалиштеГерманија
Државјанство САД

ЖивотописУреди

Од 1975. до 1984. година, на барање stokholmskog Институт за превод на Библијата, Мирза Kazar е преведен на Библијата во Азербејџански јазик.[1] Мирза Kazarske превод на Новиот завет во Азербејџански јазик, беше отпечатена во Загреб, 1982. Od 1976. до 2003. Мирза Kazar работел во Радио Слободна Европа (Radio Free Europe/Radio Liberty) и Гласот на Америка (Voice of America) како уредник на вести во Азербејџански јазик. Во моментов работи како онлајн издавач на дневниот весник "Гласот на Мирза Kazara" на три јазици: Азербејџански јазик, англиски и руски јазик.[2]

НаводиУреди