Милениумски мост (Подгорица)

Милениумскиот мост е висечки мост кој се наоѓа во Подгорица и се простира над реката Морача.

Милениумски Мост
МинуваМорача
МестоПодгорица, Црна Гора
Официјален називMost Milenijum
Особености
Видвисечки
Вк. должина140 м
Историја
Отворен13 јули, 2005

Го дизајнирал Младен Улиќевиќ, професор на градежниот факултет во Подгорица. Го изградила словенечката компанија Приморје, а отворен е на 13 јули 2005 г. на годишнината на црногорското востание против италијанскиот окупатор во втората светска војна.

Мостот е долг 140 м, а столбот се издига 57 m над тлото.

Иградбата на мостот започнала во 2005 а трошоците изнесувале 7 милиони евра.


Надворешни врскиУреди