Меѓународна лизгачка организација

Меѓународната лизгачка организација (ISU) е главна меѓународна институција, која е задолжена за организирање на натпреварувања во лизгачките спортови, во кои спаѓаат: уметничко лизгање, синхронизирано лизгање, брзо лизгање и брзо лизгање на кратки патеки. ISU е основана во Схевенинген, Холандија во 1892 година. Организацијата е основана со цел да се постават стандарди и меѓународни правила за лизгачките дисциплини и преку неа, полесно да се организираат натпреварувања во тие дисциплини.

Меѓународна лизгачка организација
(ISU)
[[Податотека:
International Skating Union
]]
Основана1892
Спортлизгање на мраз
СедиштеШвајцарија Лозана
ПретседателИталија Отавио Чинкванта
Мрежно местоhttp://www.isu.org/

Седиштето на унијата е во Лозана, Швајцарија.

Надворешни врски

уреди