Мечкин Камен

Мечкин Камен — споменик во близина на градот Крушево. Претставува востаник со високо подигната карпа над главата и го претставува последниот очајнички миг во борбата на востаниците од одредот на легендарниот војвода Питу Гули, кои ги дале своите животи при одбраната на Крушевската Република.

Мечкин Камен
Ilinden 2011, Meckin kamen.jpg
Општи податоци
ГрадКрушево
Земја Македонија
СопственикОпштина Крушево

Споменикот на Мечкин Камен е изработен во 1983 година. Споменикот е авторско дело на Димо Тодоровски, истакнат македонски вајар и академик од првата генерација вајари, кои го втемелиле современиот вајарски израз во Македонската ликовна уметност.

Мечкин Камен како тема во народното творештво и во уметностаУреди

  • „Битката при Мечкин Камен“ - македонска народна песна.[1]
  • „На Мечкин Камен“ - песна на македонскиот писател Славко Јаневски од 1966 година.[2]
  • „Мечкин Камен“ - поема на македонскиот поет Анте Поповски.[3]

НаводиУреди

  1. Томе Саздов, Грива тресе, бисер рони (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 125.
  2. Славко Јаневски, Евангелие по Итар Пејо. Скопје: Кочо Рацин, 1966, стр. 52-54.
  3. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 175-180.