Менча Крничева

Мелпомена Димитрова Крничева, позната и само како Менча — револуционерен деец на Внатрешната македонска револуционерна организација, сопруга на Иван Михајлов. На 8 мај 1925 година, Менча извршила атентат на Тодор Паница.

Менча Крничева
Mencha.jpg
Роден 16 март 1900
Крушево, Отоманско Царство денес Република Македонија
Починал 10 септември 1964
Италија Рим, Италија